Уестингхаус подписва ключов договор за реактор AP1000® с българската „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ в подкрепа на енергийното бъдеще на България

*Старши вицепрезидентът на Уестингхаус за търговските операции Елиас Гедеон, вдясно, и Валентин Илиев, изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“ – Нови мощности. 

Източник: https://info.westinghousenuclear.com/news/westinghouse-signs-kozloduy-contract-in-bulgaria

Днес, Уестингхаус Електрик Къмпани обяви, че е подписала договор за предварителен инженеринг и проектиране (FEED) с българската „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ за нов реактор AP1000®, който ще бъде разположен на площадката на АЕЦ „Козлодуй“. Съгласно споразумението започва работа по оценка на българската промишленост и съществуващата инфраструктура на площадката в Козлодуй за възможностите им да поддържат изграждането на реактор AP1000.

„Радваме се, че започваме работа по доставката на най-модерната в света реакторна технология от поколение III+, която ще осигури чиста и надеждна базова енергия за нашия клиент и за народа на България“, заяви Дейвид Дърам, президент по енергийните системи в Уестингхаус. „Благодарим на АЕЦ „Козлодуй“ и на българския парламент за доверието им в нашата водеща в индустрията технология. Приветстваме АЕЦ „Козлодуй“ – Нови мощности за внимателния им подход към най-доброто в своя клас изпълнение на проекта, което ще осигури висока степен на локализация на работата.“.

По-рано тази година двете структури подписаха меморандум за разбирателство за създаване на съвместна работна група за планиране на внедряването на реактора AP1000 в България. Работната група оценява регулаторните, лицензионните и проектните изисквания и разработва ускорен график за изпълнение в подкрепа на енергийната стратегия на България. Договорът за FEED е първата стъпка в осъществяването на проекта за реактор AP1000.

В момента на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ се експлоатират два реактора ВВЕР-1000 по руски дизайн. През декември 2022 г. Уестингхаус подписа 10-годишно споразумение за доставка на ядрено гориво за един от блоковете, което започва през 2024 г. Горивото ще се доставя от производствената площадка на Уестингхаус във Västerås, Швеция, и е единственият изцяло западен вариант на руските доставки.

Усъвършенстваният реактор AP1000 е единственият действащ реактор от поколение III+ с напълно пасивни системи за безопасност, модулен дизайн на конструкцията и с най-малката площ за MWe на пазара. В допълнение към един работещ реактор AP1000 и друг, който е пред завършване на площадката Vogtle в Грузия, четири блока AP1000 в момента поставят рекорди по експлоатационна ефективност в Китай, а шест допълнителни реактора са в процес на изграждане. Полша наскоро избра технологията AP1000 за своята програма за ядрена енергия, а за Украйна бяха обявени девет блока. Технологията се обмисля за множество други обекти в Централна и Източна Европа, Обединеното кралство и Съединените щати.