Днес в офиса на EnergoService бяха проведени разговори с представители на Hyundai Engineering & Construction. Основен акцент в тях бяха възможностите за сътрудничество и предоставяне на инженерни услуги от EnergoService във връзка с изграждане на бъдещи ядрени мощности в България.

 

Представители на ЕнергоСервиз участват в Симпозиум за доставчици на Уестингхаус по проекта за изграждане на седми блок на „АЕЦ Козлодуй“

Повече от 50 български компании се включиха в Симпозиума за доставчици на Уестингхаус по проекта за изграждане на седми блок на „АЕЦ Козлодуй“ с технология AP1000® (Advanced Passive Reactor). Събитието се провежда на 20 и 21.02.2024 г. в х-л Хилтън София, в партньорство с Американската Търговска Камара в България.

Симпозиумът беше открит от Румен Радев, министър на енергетиката, Делян Добрев, председател на Комисията по енергетика, Народно събрание, Кенет Мертен, посланик на САЩ, Алекс Нестор, председател на съвета на директорите на дружеството „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ и Иван Михайлов, главен изпълнителен директор на АмЧам.

Висши мениджъри на Уестингхаус като Шон Джоунс, Оскар Прат, Иван Пиронков, Тим Медиат и Пиер Лепертие предоставиха детайлен преглед на технологията AP1000, проектите на компанията в експлоатация в САЩ и Китай, както и процеса на доставка и изискванията за постигане на взаимен успех.

Програмата продължава и днес със срещи с български компании от енергийния сектор, които биха могли да бъдат потенциални партньори на проекта при бъдещата му реализация.

ЕнергоСервиз е една от петте компании, с които Уестингхаус подписа Меморандум за сътрудничество в края на миналата година, а така също е в списъка на одобрените им доставчици.

Среща на представителите на Mirion Technologies 2023

От днес до 14 септември 2023 г. в гр. Авиньон, Франция се провежда семинар, организиран от Mirion Technologies (Canberra) KK.
Изпълнителният директор на ЕнергоСервиз, Георги Манчев, участва в събитието, чиято цел е да запознае представителите с новостите на световния концерн. В последния ден на програмата е организирано посещение до завода на компанията в гр. Ламанон, където ще бъдат демонстрирани най-новите продуктови линии.
Повече за събититето може да прочетете тук: https://resources.mirion.com/2023-rep-meeting

XXIII-ти традиционен открит любителски турнир по тенис

В последния уикенд на юни се проведе XXIII-ти традиционен открит любителски турнир по тенис за купата на АЕЦ „Козлодуй“ с партьорството на Arena Tennis. За поредна година „ЕнергоСервиз“ подкрепи състезанието, в което се включиха повече от 60 участника в следните категории: двойки мъже, двойки жени и смесени двойки, като мъжките отбори бяха разделени според възрастта на играчите – под и над 50 години.
Въпреки проливния дъжд в събота през нощта, турнирът беше успешно довършен на кортове с изкуствена настилка и с минимална промяна във формата, поради ограничения брой игрища.
След изиграните мачове в груповите и финалните фази, победители в отделните категории станаха:
ДВОЙКИ МЪЖЕ:
Шампиони – Христо Казаков / Момчил Косев
Финалисти – Мартин Николов / Христо Христов
III място – Христо Трифонов / Преслав Маринов & Георги Плешков / Макс Христов
––––––––––––––––––-
ДВОЙКИ МЪЖЕ (50+):
Шампиони – Емил Очев / Андрей Коцев
Финалисти – Влайко Пейчев / Людмил Макавеев
III място – Петьо Иванов / Явор Марков & Иван Иванов / Владимир Пенчев––––––––––––––––––
ДВОЙКИ ЖЕНИ:
Шампиони – Елена Андонова / Ивета Стоянова
Финалистки – Антоанета Маркова / Силвия Никова
III място – Еми Абаджиева / Биляна Русева––––––––––––––––––-
СМЕСЕНИ ДВОЙКИ:
Шампиони – Елена Андонова / Георги Плешков
Финалисти – Стефка Бончева/ Момчил Косев
III място – Еми Абаджиева / Мартин Николов & Антоанета Маркова/ Христо ТрифоновГлавен съдия на турнира беше Венцислав Димитров, познат от любителската верига, Arena Tennis.Фото кредит: https://tour.arenatennis.bg/ 

ЧЕСТИТ ДЕН НА ЕНЕРГЕТИКА

Екипът на „ЕНЕРГОСЕРВИЗ” АД поздравява своите служители, партньори и всички енергетици по повод професионалния празник  ДЕН НА ЕНЕРГЕТИКА.

С пожелание за здраве и неизчепаема енергия за преодоляване на кризите.

Нека продължим развитието на инженерната си дейност в помощ на чистата ядрена енергетика.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Уестингхаус подписва ключов договор за реактор AP1000® с българската „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ в подкрепа на енергийното бъдеще на България

*Старши вицепрезидентът на Уестингхаус за търговските операции Елиас Гедеон, вдясно, и Валентин Илиев, изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“ – Нови мощности. 

Източник: https://info.westinghousenuclear.com/news/westinghouse-signs-kozloduy-contract-in-bulgaria

Днес, Уестингхаус Електрик Къмпани обяви, че е подписала договор за предварителен инженеринг и проектиране (FEED) с българската „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ за нов реактор AP1000®, който ще бъде разположен на площадката на АЕЦ „Козлодуй“. Съгласно споразумението започва работа по оценка на българската промишленост и съществуващата инфраструктура на площадката в Козлодуй за възможностите им да поддържат изграждането на реактор AP1000.

„Радваме се, че започваме работа по доставката на най-модерната в света реакторна технология от поколение III+, която ще осигури чиста и надеждна базова енергия за нашия клиент и за народа на България“, заяви Дейвид Дърам, президент по енергийните системи в Уестингхаус. „Благодарим на АЕЦ „Козлодуй“ и на българския парламент за доверието им в нашата водеща в индустрията технология. Приветстваме АЕЦ „Козлодуй“ – Нови мощности за внимателния им подход към най-доброто в своя клас изпълнение на проекта, което ще осигури висока степен на локализация на работата.“.

По-рано тази година двете структури подписаха меморандум за разбирателство за създаване на съвместна работна група за планиране на внедряването на реактора AP1000 в България. Работната група оценява регулаторните, лицензионните и проектните изисквания и разработва ускорен график за изпълнение в подкрепа на енергийната стратегия на България. Договорът за FEED е първата стъпка в осъществяването на проекта за реактор AP1000.

В момента на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ се експлоатират два реактора ВВЕР-1000 по руски дизайн. През декември 2022 г. Уестингхаус подписа 10-годишно споразумение за доставка на ядрено гориво за един от блоковете, което започва през 2024 г. Горивото ще се доставя от производствената площадка на Уестингхаус във Västerås, Швеция, и е единственият изцяло западен вариант на руските доставки.

Усъвършенстваният реактор AP1000 е единственият действащ реактор от поколение III+ с напълно пасивни системи за безопасност, модулен дизайн на конструкцията и с най-малката площ за MWe на пазара. В допълнение към един работещ реактор AP1000 и друг, който е пред завършване на площадката Vogtle в Грузия, четири блока AP1000 в момента поставят рекорди по експлоатационна ефективност в Китай, а шест допълнителни реактора са в процес на изграждане. Полша наскоро избра технологията AP1000 за своята програма за ядрена енергия, а за Украйна бяха обявени девет блока. Технологията се обмисля за множество други обекти в Централна и Източна Европа, Обединеното кралство и Съединените щати.