Среща на представителите на Mirion Technologies 2023

От днес до 14 септември 2023 г. в гр. Авиньон, Франция се провежда семинар, организиран от Mirion Technologies (Canberra) KK.
Изпълнителният директор на ЕнергоСервиз, Георги Манчев, участва в събитието, чиято цел е да запознае представителите с новостите на световния концерн. В последния ден на програмата е организирано посещение до завода на компанията в гр. Ламанон, където ще бъдат демонстрирани най-новите продуктови линии.
Повече за събититето може да прочетете тук: https://resources.mirion.com/2023-rep-meeting

XXIII-ти традиционен открит любителски турнир по тенис

В последния уикенд на юни се проведе XXIII-ти традиционен открит любителски турнир по тенис за купата на АЕЦ „Козлодуй“ с партьорството на Arena Tennis. За поредна година „ЕнергоСервиз“ подкрепи състезанието, в което се включиха повече от 60 участника в следните категории: двойки мъже, двойки жени и смесени двойки, като мъжките отбори бяха разделени според възрастта на играчите – под и над 50 години.
Въпреки проливния дъжд в събота през нощта, турнирът беше успешно довършен на кортове с изкуствена настилка и с минимална промяна във формата, поради ограничения брой игрища.
След изиграните мачове в груповите и финалните фази, победители в отделните категории станаха:
ДВОЙКИ МЪЖЕ:
Шампиони – Христо Казаков / Момчил Косев
Финалисти – Мартин Николов / Христо Христов
III място – Христо Трифонов / Преслав Маринов & Георги Плешков / Макс Христов
––––––––––––––––––-
ДВОЙКИ МЪЖЕ (50+):
Шампиони – Емил Очев / Андрей Коцев
Финалисти – Влайко Пейчев / Людмил Макавеев
III място – Петьо Иванов / Явор Марков & Иван Иванов / Владимир Пенчев––––––––––––––––––
ДВОЙКИ ЖЕНИ:
Шампиони – Елена Андонова / Ивета Стоянова
Финалистки – Антоанета Маркова / Силвия Никова
III място – Еми Абаджиева / Биляна Русева––––––––––––––––––-
СМЕСЕНИ ДВОЙКИ:
Шампиони – Елена Андонова / Георги Плешков
Финалисти – Стефка Бончева/ Момчил Косев
III място – Еми Абаджиева / Мартин Николов & Антоанета Маркова/ Христо ТрифоновГлавен съдия на турнира беше Венцислав Димитров, познат от любителската верига, Arena Tennis.Фото кредит: https://tour.arenatennis.bg/ 

ЧЕСТИТ ДЕН НА ЕНЕРГЕТИКА

Екипът на „ЕНЕРГОСЕРВИЗ” АД поздравява своите служители, партньори и всички енергетици по повод професионалния празник  ДЕН НА ЕНЕРГЕТИКА.

С пожелание за здраве и неизчепаема енергия за преодоляване на кризите.

Нека продължим развитието на инженерната си дейност в помощ на чистата ядрена енергетика.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Уестингхаус подписва ключов договор за реактор AP1000® с българската „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ в подкрепа на енергийното бъдеще на България

*Старши вицепрезидентът на Уестингхаус за търговските операции Елиас Гедеон, вдясно, и Валентин Илиев, изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“ – Нови мощности. 

Източник: https://info.westinghousenuclear.com/news/westinghouse-signs-kozloduy-contract-in-bulgaria

Днес, Уестингхаус Електрик Къмпани обяви, че е подписала договор за предварителен инженеринг и проектиране (FEED) с българската „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ за нов реактор AP1000®, който ще бъде разположен на площадката на АЕЦ „Козлодуй“. Съгласно споразумението започва работа по оценка на българската промишленост и съществуващата инфраструктура на площадката в Козлодуй за възможностите им да поддържат изграждането на реактор AP1000.

„Радваме се, че започваме работа по доставката на най-модерната в света реакторна технология от поколение III+, която ще осигури чиста и надеждна базова енергия за нашия клиент и за народа на България“, заяви Дейвид Дърам, президент по енергийните системи в Уестингхаус. „Благодарим на АЕЦ „Козлодуй“ и на българския парламент за доверието им в нашата водеща в индустрията технология. Приветстваме АЕЦ „Козлодуй“ – Нови мощности за внимателния им подход към най-доброто в своя клас изпълнение на проекта, което ще осигури висока степен на локализация на работата.“.

По-рано тази година двете структури подписаха меморандум за разбирателство за създаване на съвместна работна група за планиране на внедряването на реактора AP1000 в България. Работната група оценява регулаторните, лицензионните и проектните изисквания и разработва ускорен график за изпълнение в подкрепа на енергийната стратегия на България. Договорът за FEED е първата стъпка в осъществяването на проекта за реактор AP1000.

В момента на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ се експлоатират два реактора ВВЕР-1000 по руски дизайн. През декември 2022 г. Уестингхаус подписа 10-годишно споразумение за доставка на ядрено гориво за един от блоковете, което започва през 2024 г. Горивото ще се доставя от производствената площадка на Уестингхаус във Västerås, Швеция, и е единственият изцяло западен вариант на руските доставки.

Усъвършенстваният реактор AP1000 е единственият действащ реактор от поколение III+ с напълно пасивни системи за безопасност, модулен дизайн на конструкцията и с най-малката площ за MWe на пазара. В допълнение към един работещ реактор AP1000 и друг, който е пред завършване на площадката Vogtle в Грузия, четири блока AP1000 в момента поставят рекорди по експлоатационна ефективност в Китай, а шест допълнителни реактора са в процес на изграждане. Полша наскоро избра технологията AP1000 за своята програма за ядрена енергия, а за Украйна бяха обявени девет блока. Технологията се обмисля за множество други обекти в Централна и Източна Европа, Обединеното кралство и Съединените щати.

 

70-годишнина на Минно-геоложки универскитет „Св. Иван Рилски“

Предствители на ЕнергоСервиз взеха участие в Тържествените чествания по случай 70-годишия юбилей на Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“. В Кампуса на МГУ беше изпълнен църковен ритуал по освещаване на Православен храм „Св. Иван Рилски“, построен с подкрепата на водещи конпании в бранша.

Честит юбилей, уважаеми колеги!

 

 

 

 

Великденска благотворителна кампания

Прекрасен празник за децата, настанени в Комплекса за социални услуги в гр. Велико Търново, организиран от Национален фонд „Свети Никола“ и личната съпричастност на г-жа Недка Младенов, която обединява всички дарители.
„Благословен Великден, скъпи приятели и дарители! Бъдете здрави, хармонични и все така съпричастни към нуждите на децата лишени от родителски грижи! Светлина и надежда струи от очичките на тези деца на този свят ден, защото имат пълна трапеза, внимание и много приятни изненади, които те заслужават, защото никое дете не трябва да се чувства самотно на Великден. Учим ги да спазват всички традиции и да вярват в доброто, така надеждата не угасва. Най-добри пожелания за всички Вас от мен и децата, настанени в Комплекс за социални услуги за деца без увреждания в гр. В.Търново💞“ – сподели госпожа Младенова, изпълнителен директор на фонда.

Средношколско състезание на тема „Аварийна готовност – залог за спокойствие”, провеждащо се под мотото „Ядрената енергетика – сигурно бъдеще”

Средношколско състезание на тема „Аварийна готовност – залог за спокойствие”, провеждащо се под мотото „Ядрената енергетика – сигурно бъдеще” се състоя в Дома на енергетика в гр. Козлодуй на 04.05.2023 г.

Учениците се състезаваха в три кръга.
Участваха 6 отбора, съставени от по 5 човека, от следните училища:
– ПГ “Васил Левски” – гр. Мизия
– ГПЧЕ “Петър Богдан” – гр. Монтана
– СУ “Христо Ботев“ – гр. Козлодуй
– СУ „Кирил и Методий – гр. Козлодуй
– ПГЯЕ “Игор Курчатов”- гр. Козлодуй
– ПГЯЕ “Мария Склодовска-Кюри” – гр. Белене

Организатор на традиционното събитие е Сдружение на жените в ядрената индустрия – WiN България, секция Козлодуй.

ЕнергоСервиз изпълни етап от проекта „Подмяна на портални монитори на КПП-1 и КПП-4“ в АЕЦ „Козлодуй“

Порталните монитори GEM™-5 на Mirion Technologies бяха успешно инсталирани на КПП-4 на АЕЦ „Козлодуй“. Мониторите са предназначени за откриване на потенциално радиоактивно замърсяване на персонала, преминаващ през КПП-то. Мониторите предлагат най-новите възможности за откриване на гама замърсяване, за да се гарантира надежден и точен мониторинг.
Усъвършенствани алгоритми за „бързо следване“ на фоновите тенденции осигуряват възможно най-добрата работа във всяка радиационна обстановка.
Мониторите GEM™-5 са напълно съвместими с изискванията на стандарта IEC61098 и имат възможност да използват алгоритъм, базиран на Гаусова/Байсова статистика, който е в съответствие със стандарта ISO 11929:2019.
Ако се открие замърсяване, се подава визуална и звукова аларма, а на дисплея се показват количеството и местоположението на замърсяването. Системата записва база данни с дата и час, показващи броя на извършените измервания, използваните параметри, съобщенията за грешки и др. GEM™-5 са здрави, надеждни и изключително лесни за експлоатация.
ЕнергоСервиз благодаря за доверието на персонала на АЕЦ „Козлодуй“, ангажиран с внедряването, метрологичното обезпечаване и пускането в експлоатация на монитори GEM™-5, за изключително доброто сътрудничество по време на изпълнението на този първи етап от договора.
Ръководството на ЕнергоСервиз благодари също и на колегите от „И Кю И България“ АД и „Атоменергоремонт“ АД, които оказаха неоценима помощ при монтажа на мониторите и свързаните с проекта дейности.

ЧЕСТИТ 18-ти РОЖДЕН ДЕН, ЕНЕРГОСЕРВИЗ

Точно преди 18 г. на 06.04.2005 г., ЕнергоСервиз е вписан в търговския регистър на Република България първоначално като дружество с ограничена отговорност.

През първите години компанията сключва договори за следгаранционно обслужване на важни системи за контрол и управление в АЕЦ „Козлодуй“, които изпълнява успешно и към настоящия момент . ЕнергоСервиз  става предпочитан партньор в България на Уестингхаус Електрик Къмпани за внедряване на ноухау и внос на резервни части за поддръжка на системите.

През 2008 г. ЕнергоСервиз  се преобразува в Акционерно Дружество със 100 % ефективно внесен капитал. Откакто е създадена, компанията има разработена и сертифицирана  Система за управление на качеството, покриваща стандарт EN ISO 9001.

Екип от високо квалифицирани специалисти работят за непрекъснато разширяване на портфолиото от инженерни решения, услуги и продукти, предлагани от компанията.  В тази връзка е важно да се отбележи, че от 2012 г. ЕнергоСервиз  получава права на официален дистрибутор за България на част от продуктовите линии предлагани от световноизвестния концерн Mirion Technologies (Canberra), а от 2014 г. има договор с HACH  за доставкa на продукти в ядрената сфера.

Вече 18 години, компанията успешно следва своята мисия и цели,  най-важни от които са:

  • Да доставя инженерингови услуги и продукти, които отговарят на изискванията на клиента и на най-високите стандарти за безопасност на ядрени и конвенционални централи;
  • Да бъде предсказуем, прозрачен и последователен партньор;
  • Да отговаря на нуждите и интересите на служителите като следва активна социална политика, чрез осигуряване на възможности за съответно обучение и усъвършенстване.

 

ЧЕСТИТ 18-ти РОЖДЕН ДЕН, ЕНЕРГОСЕРВИЗ!

„2032 година е реалистичен срок да заработи реактор на „Уестингхаус“ на АЕЦ „Козлодуй“, каза представителят на компанията в България“

2032 година е реалистичен срок да заработи реактор на „Уестингхаус“ (Westinghouse) на площадката на АЕЦ „Козлодуй“. България може да бъде първата държава в Европа, която да пусне в експлоатация такъв реактор – АP 1000. Това каза представителят на „Уестингхаус“ за България Иван Пиронков по време на конференция за развитието на ядрената енергетика, която се проведе в София днес. По думите му в момента има 4 такива реактора, които работят в Китай, а други два блока са пред пускане в експлоатация в САЩ.

Пиронков посочи, че шест реактора в Украйна, от подобен тип като тези в АЕЦ „Козлодуй“, вече са преминали към използване на ядрено гориво от „Уестингхаус“. Четири от тях са в Запорожката АЕЦ и два – в Южноукраинската АЕЦ.

„Това показва, че горивото, което предлагаме за АЕЦ „Козлодуй“, не е пилотен проект, а е технология, която вече е изпробвана и работи успешно и безопасно. „Уестингхаус“ разработва гориво за реактори ВВЕР-1000 от 1998 година, като първата централа, за която е разработвано такова гориво е чешката АЕЦ „Темелин“. За АЕЦ „Козлодуй“ предлагаме ядрено гориво от тип RWFA, което вече е доказало своята надеждност в Украйна. Ние предлагаме и ремонт на касети в случаи на разхерметизация, защото иначе подмяната струва много пари“, обясни Пиронков. Той изрази надежда, че българските власти ще позволят изграждането на нова ядрена мощност в Козлодуй, за да остане България ядрена държава.

„Уестингхаус“ развива вече повече от 10 години инженерна дейност в България. В момента се провежда мащабна програма за модернизация на системите в АЕЦ „Козлодуй“. Нашето звено работи и по проекти в Испания, Великобритания, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Южна Африка и т.н. Нашата компания е единствената, която има проекти за зареждане на всички видове ядрени реактори. Покриваме всички технологии с вода под налягане, включително ВВЕР, така и за кипящи реактори“, обясни по време на конференцията представителят на „Уестингхаус“ за България Иван Пиронков.

Служебният зам.-министър на енергетика Еленко Божков каза пред журналисти, че предстои окончателното подписване на т.нар. „фийд“ (инженерингов) договор за изграждането на два блока по технология AP 1000 с американската ядрена компания „Уестингхаус“ на площадката на АЕЦ „Козлодуй“. Той добави, че няма забавяне в процеса по лицензирането на свежото ядрено горивото на „Уестингхаус“.

Председателят на „Булатом“ Богомил Манчев изрази надежда, че колегите му от „Уестингхау“ ще направят проекти за два блока в АЕЦ „Козлодуй“ –  за 7-ми и 8-ми блок. „Това, което върна ядрената енергетика, е големият интензитет на тези технологии, което означава, че можеш да имаш за дълго време прогнозируема цена на енергията, с необходимостта да третираш малки по обем, макар и сложни отпадъци“, обясни Манчев. Той изрази задоволството си, че българската държава планира развитието на ядрената енергетика по американски и френски технологии, защото тези държави са лидерите в тези технологии.

„Като развиваме енергетиката, ние развиваме икономиката. Ако енергоблокът на „Уестингхаус“ заработи до 2038 година, ние ще можем да тръгнем към затваряне на въглищните централи в Маришкия басейн. Но не знам дали ще издържим икономически дотогава, заради високите цени на емисиите“, заяви Богомил Манчев. Той подкрепи изцяло енергийната стратегия на правителството, защото тя включва период на прогнозиране от близо 30 години напред, а ядрената енергетика изисква поне 20-30 години планиране. „Държавата, чрез своите университети, трябва да подготви около 10 000 инженери, за да осигури необходимите кадри, които да работят по изграждането и експлоатацията на новите ядрени мощности – американската и френската. От тези 10 000 инженери, едва една трета ще останат, но такава е „разходната норма“ на висококвалифицираните кадри по цял свят“, изтъкна Богомил Манчев.